Tiedote 30.9.2017
Vapaa julkaistavaksi klo 12.30

Vasemmiston Mustajärvi Joensuussa: Lomarahojen leikkaukset peruttava

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi vaatii, että hallitus peruu kilpailukykysopimuksesta aiheutuneet lomarahojen leikkaukset.

– Suomi viettää tänä vuonna itsenäisyytensä 100-vuotisjuhlaa. Miten maan hallitus palkitsee nämä hyvinvoinnin rakentajat? Lisäämällä ilmaista työaikaa ja leikkaamalla lomarahoista. Hinnan kiky-sopimuksesta maksavat suomalaiset palkansaajat. Nyt jos koskaan hallituksella olisi hetki korjata virheensä ja perua lomarahoihin kohdistuneet leikkaukset tulevilta vuosilta, Mustajärvi sanoo.

Mustajärven mukaan talouden nyt käännyttyä varovaiseen nousuun, olisi hallituksen suoraselkäisesti peruttava pienituloisiin palkansaajiin kohdistuneet leikkaukset. Hallitus saisi aloittaa lomarahoista.

– Syksyn neuvottelukierroksen yhteydessä pitäisi sopia paitsi palkankorotuksista, mutta myös epäoikeudenmukaisten lomarahojen leikkausten perumista. Hallitus lupasi yhteiset talkoot, mutta töihin joutui vain pienipalkkaiset ja naisvaltaiset alat.

Mustajärven mukaan kikyn työllisyysvaikutukset yliarvioitiin alun alkaen: suunniteltuja säästöjä ei saada, mutta lisäleikkaustarve ja velanoton tarve kasvaa.

– Pakkolakien avulla Sipilän hallitus pakotti työmarkkinat valitsemaan koleran ja ruton väliltä ja siksi työmarkkinat tekivät kiky-sopimukseen. Vasemmistoliitto oli ainut eduskuntapuolue, joka vastusti kilpailukykysopimusta, Mustajärvi muistuttaa.

Markus Mustajärvi vierailee tänään Joensuussa. Ohjelmassa on yritysvierailu John Deerellä sekä toritapahtuma Uimaharjussa. Vierailu on osa Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän Hyvinvoinnin tulevaisuus -kampanjaa, jonka aikana kansanedustajat kiertävät ympäri Suomen keskustelemassa hyvinvoinnin tulevaisuudesta.

Lisätietoja: Markus Mustajärvi, p. 050 511 3133